KALJENA SEMENA
tako preprosto in tako zdravo

Če se v naravi ozremo okoli sebe in v bogato življenje, ki se razvije iz semena, lahko le zaslutimo, kakšno neizmerno moč in vitalnost nosijo v sebi ta drobna zrna. Zato ni presenetljiva informacija, da so semena zelo koristna za naše zdravje in pomemben sestavni del naše vsakodnevne prehrane. A velik delež semen v prehrani zaužijemo v obdelani, predelani in prečiščeni obliki. Večina hranil se na poti do naših ust tako že izgubi, nam pa ostanejo po večini prazne kalorije, lepih oblik. Tako je tudi pri izbiri semen v naši prehrani potrebno ločiti zrno od plevi.

O živih semenih
Živa semena so tista, ki v sebi še nosijo energijo za življenje, torej semena v svoji najbolj naravni in izvirni obliki. To so tista semena, ki so še sposobna kaliti in so naravno bogata vlaknin, zdravih maščob, beljakovin, antioksidantov, vitaminov, mineralov in encimov.
Dokler ne dobi ustreznih pogojev seme miruje, z namakanjem v vodi in ob ustrezni temperaturi pa se v semenu aktivirajo vse speče snovi in steče naraven proces oživitve, ki ga imenujemo kaljenje.

Zakaj so kaljena semena še boljša za nas?
Seme v mirujočem stanju ima hranilne snovi zakoreninjene globoko pod trdim ovojem. Če tako seme zaužijemo, naše telo iz njega prejme le omejen del vseh hranil, ostalo pa neizkoriščeno izloči. S procesom kaljenja pa se seme dobesedno »odklene«. Ko začne kalček rasti, se snovi znotraj semena začnejo razgrajevati, prerazporejati in postanejo točno takšne, kot jih kalček potrebuje za svojo rast in razvoj. Hranilna vrednost semena se med kaljenjem neprenehoma povečuje. S tem, ko postane seme lažje prebavljivo, postanejo hranila znotraj semena bolj biorazpoložljiva, torej gre za boljši »izkoristek« zaužite hrane, ker se po zaužitju lahko hitreje absorbira v kri in celice.
Zavedati se namreč moramo, da za naše telo ne šteje tisto kar pojemo, temveč tisto, kar prebavimo.

Študija švicarskega zdravnika Paula Kouchakoffa je dokazala, da določena hrana v telesu proizvaja stres, na katero telo odreagira z višjo proizvodnjo belih krvnih telesc (levkocitov) – na isti način, kot se telo varuje proti raznimi vnetji, okužbami, mikroorganizmi. To je predvsem rafinirana hrana, pasterizirana in homogenizirana hrana ter konzervansi.

Številne procese, ki se zgodijo med kaljenjem  in njihov ugoden učinek na nas si poglejmo kar v tabeli:

Kaj se zgodi v semenu med kaljenjem   Ugodni učinki za nas
Aktivirajo se encimi, pod vplivom katerih se kompleksne snovi razgradijo na enostavne Našemu telesu pomagajo pri prebavljanju hrane in presnavljanju hranil, saj encimi razbijajo večje molekule hrane v manjše enote, ki se potem lažje absorbirajo in transportirajo v celice.
Beljakovine razpadejo v svoje gradnike, aminokisline Beljakovine tako postanejo lažje prebavljive in bolj biorazpoložljive. Le tiste beljakovine, ki se razgradijo na aminokisline namreč lahko preidejo iz prebavil v krvni obtok in v celice, kjer jih telo potrebuje za izgradnjo lastnih beljakovin.
Ogljikovi hidrati se pretvorijo v preproste sladkorje. Telo veliko hitreje in lažje absorbira ogljikove hidrate v obliki preprostih sladkorjev in le-te uporabi za energijo. Kljub temu ne dviguje krvnega sladkorja, saj kaljena semena spadajo v skupino živil z nizkim glikemičnim indeksom.
Maščobe se razgradijo v maščobne kisline S tem postanejo lažje prebavljive in bolj biorazpoložljive, Telo jih potrebuje kot skladišče energije in za mnoge presnovne procese. Hkrati služijo kot nosilec za vnos  maščobotopnih vitaminov v naše telo. Naj tu omenimo, da so semena bogata predvsem z nenasičenimi in esencialnimi maščobnimi kislinami.
Škrobnato jedro semena služi kot hrana kalčku, kalček pa raste in se razvija Zmanjšuje se vsebnost škroba, tvorijo pa se številni vitamini, ki jih naše telo potrebuje za zdravo delovanje, predvsem Vitamin C in vitamini B skupine.

 

Z namakanjem semen in kaljenjem pa hkrati dosežemo razgradnjo raznih »strupenih« snovi, ki jih seme vsebuje za svojo zaščito. To so razni lektini, inhibitorji encimov, fitinska kislina in kanavanin. Ti v našem telesu zavirajo razgradnjo škroba, ovirajo prenos kisika in vežejo nase mineralne snovi iz telesa.

Kaljenje doma
Če smo pripravljeni vložiti nekaj truda in časa, lahko semena kalimo tudi doma. Vedeti pa moramo, da je to kompleksen proces, saj ima vsaka vrsta semen svoje pogoje in posebnosti za uspešno vzkalitev.
O tem, kakšen kalilnik uporabimo, kakšne pogoje določena semena potrebujejo, ali jih je potrebno predhodno namakati, koliko časa kalimo in ali jih je med kaljenjem potrebno spirati, se je potrebno predhodno dobro informirati in izobraziti. Zelo hitro lahko namreč pride do neželenih učinkov, kot je pojav raznih bakterij in gljiv. Poleg tega je sveže kaljena semena potrebno tudi hitro porabiti.
Za vse tiste, ki se kaljenja ne želijo podvzeti sami, lahko v svoji najbližji zdravi trgovinici že najdejo raznovrstna ekološka kaljena semena ter izdelke iz kaljenih semen. Ker so semena sušena na nizkih temperaturah do 42°C, se jim podaljša rok uporabe, pri čemer se vitamini, minerali in encimi ne uničijo.

Ščepec zdravja v vsak obrok
Kaljena semena so vsestransko uporabna in omogočajo kreativnost, ki je bogata, tako kot semena sama. S presnim uživanjem prejmemo v organizem vso njihovo bogato hranilno vsebnost, hkrati pa presno uživanje poenostavi njihovo uporabo. Enostavno jih dodamo jutranjim müslijem, smoothijem, kot posip na razne tople in hladne jedi, ali pa jih uživamo preprosto kar namesto običajnih kosmičev (npr. kaljena ajdova kaša), v namazih, v solatah.
Enostavno dodamo svoj »ščepec zdravja« v vsak obrok.

Ko govorimo o kaljenih semenih, kalčkih, nakaljencih in poganjkih se zdi, da ta imena vsakdo razume in interpretira malo drugače. Kaljena semena (nekateri jih imenujejo nakaljenci) so semena, v katerih se je sprožil proces kaljenja. V procesu tega se znotraj semena razvija kalček, ki je torej le kaleči del kaljenega semena, vendar še nima razvitih zelenih listov. Ta kalček se kasneje razvije v zeleni poganjek (ali »zelenčka). To je torej takrat, ko razvije prve prave zelene liste. Glede na vrsto semena in našo željo, je odvisno ali bomo seme le nakalili ali iz njega pridelali zelenčka. Nekatera semena so namreč najboljša le nakaljena, ko je kalček komaj viden oziroma v velikosti semena, kasneje pa postanejo grenkatega okusa. Nekateri uporabljajo za vse kar splošno ime: KALČKI. Konec koncev tudi s tem ni nič narobe, saj zaužiti vsi služijo istemu namenu.