JA, TUDI TESTENINE SO LAHKO ZDRAV OBROK!
Nova generacija testenin, polna hranljivih snovi.

Le kdo ne mara testenin? Priprava je preprosta in hitra ter dopušča ogromno možnosti za kombinacije s sestavinami po lastnem okusu. Priročne pa niso le takrat, kadar se nam mudi, ali pa za tiste, ki se v kuhinji ne znajdejo ravno najbolje – z nekaj ustvarjalnosti so pravi gurmanski užitek. Ravno zato dobra pašta ne manjka niti na jedilnikih vrhunskih kuharskih mojstrov. Pa so testenine le ena od okusnih jedi ali so lahko tudi zdrave?

Le kdo ne mara testenin? Priprava je preprosta in hitra ter dopušča ogromno možnosti za kombinacije s sestavinami po lastnem okusu. Priročne pa niso le takrat, kadar se nam mudi, ali pa za tiste, ki se v kuhinji ne znajdejo ravno najbolje – z nekaj ustvarjalnosti so pravi gurmanski užitek. Ravno zato dobra pašta ne manjka niti na jedilnikih vrhunskih kuharskih mojstrov. Pa so testenine le ena od okusnih jedi ali so lahko tudi zdrave?

Bi šlo brez pšenice?
Včasih je bila osnovna sestavina testa bela pšenična moka. Danes vemo, da to ni najboljša izbira, saj prečiščena moka izgubi vse telesu potrebne hranilne snovi. Poleg tega telo še dodatno oropa življenjsko pomembnih hranil, kar lahko privede do številnih zdravstvenih težav. Kljub vsemu si vsi želimo uživati v dobri hrani, ta pa nikakor ni nujno povezana s pšenico. Želimo si jedi, ki niso zgolj okusne, temveč tudi zdrave. Zato so že pred nekaj leti na trg prišle testenine iz polnovredne pšenične moke in pirine moke, v zadnjem času pa tudi iz moke drugih, telesu bolj prijaznih vrst žita.

Brez glutena, brez težav
Testenine iz ajdove moke niso nikakršna eksotika več, tako kot tudi riževe in koruzne ne. Te niso več zgolj za celiakaše (ljudi z alergijo na gluten), temveč po njih posega vse več ljudi, namreč danes se glutena vsi nekoliko izogibamo. Vemo, da je ravno ta marsikdaj glavni krivec za slabo počutje in prenekatere bolezenske težave. V telesu namreč deluje kot lepilo, ki pri občutljivejših ljudeh povzroči poškodbo črevesnih resic, zato se druga hranila v telo ne morejo absorbirati tako, kot bi se morala.

Ogljikovim hidratom ni treba reči ne
Vsem ogljikovim hidratom pa se ni treba odreči, saj predstavljajo pomemben del uravnotežene prehrane. Obstajajo velike razlike v kakovosti ogljikovih hidratov, le pravilno jih moramo znati izbrati. Za razliko od bele moke, ki z visokim glikemičnim indeksom povzroči hiter dvig ravni sladkorja v krvi, zaradi česar smo hitreje lačni, telo pa poleg tega lažje in hitreje kopiči maščobne blazinice, so viri dobrih ogljikovih hidratov naravna nerafinirana živila in industrijsko nepredelana živila, kot so sadje in zelenjava, stročnice, semena, oreščki in nezmleto žito. Služijo kot gorivo za mišice in možgane, brez katerega bi bili sicer izčrpani, izžeti in nerazpoloženi. Takšna živila imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da nas za dolgo nasitijo, poleg tega telo hranilne vrednosti takšnih živil zlahka pokuri, kar prepreči kopičenje maščobnih zalog.

Pravilna izbira dela čudeže
Ko enkrat vemo, katere vire ogljikovih hidratov moramo izbrati, lahko še vedno in brez skrbi uživamo v številnih pekovskih izdelkih ter tudi v testeninah. Izberimo torej takšne, ki so narejene iz nerafiniranih in neprocesiranih sestavin, po katerih se ne bomo le dobro počutili, temveč nam bo hvaležno tudi telo. Če smo tako s polnovrednimi kot z brezglutenskimi testeninami že seznanjeni, je od zdaj na voljo povsem nova generacija testenin, narejenih iz enega najboljših virov ogljikovih hidratov, ki hkrati vsebuje še ogromno telesu potrebnih beljakovin – govorimo o testeninah iz stročnic.

Stročnice kot osnovna sestavina testenin
Testenine iz stročnic oziroma njihove moke so bogat vir polnovrednih ogljikovih hidratov in tudi kakovostnih beljakovin rastlinskega izvora. Vsebujejo obilo prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov. V primerjavi s klasičnimi testeninami imajo testenine iz stročnic tudi do še enkrat več beljakovin, ki jih naše telo nujno potrebuje za izgradnjo celic, ter celo do desetkrat več vlaknin, ki dokazano urejajo prebavo. Na voljo so testenine iz rdeče leče, slastne čičerike, črnega fižola in fižola mungo, ki ima še eno veliko prednost – ne napenja!

Izberimo pravilno, jejmo okusno, živimo zdravo
Tistim iz stročnic se ob bok lahko postavijo še ene brezglutenske testenine, ki so pripravljene iz mešanice ajdove moke in zlatih lanenih semen. Vse pa imajo skupno točko – niso le nadvse okusne, tudi zdrave so. Z izbiro takšnih testenin bomo za svoje telo naredili nekaj več. Pripravimo jih z obilico sveže zelenjave in kakovostnih maščob ter tako v enem samem obroku poskrbimo za vsa nujna hranila, ki jih telo potrebuje za delovanje. Hvaležnost nam bo z veseljem vrnilo v obliki zdravja, energije in dobrega počutja, česar si vsi najbolj želimo.

Napisala: Katja Ropoša